Alla barn har arvsrätt
Numera är det självklart att alla barn har samma värde och att de ärver sina föräldrar. Så var det inte förr, så svensk arvsrätt har numera modernare regler.
Förr var det bara barn som var födda inom äktenskapet som hade arvsrätt. Så om exempelvis husbonden gjorde pigan med barn kunde han utan förpliktelser avskeda henne. Kvinnorna hade inte ens rösträtt innan 1921, och det var ett manssamhälle och ett klassamhälle, där de rika hade total makt.
Numera ska alla barn ärva sina föräldrar. De som har barn på bygden, som det kallas, alltså barn från tidigare fasta eller lösa förbindelser, måste räkna med att arvet ska delas mellan alla. Gamla synder kastar långa skuggor, sägs det, och det är många hemligheter som dras fram i ljuset när det ska göras arvskifte.
Särkullbarn har arvsrätt direkt
Normalt får barnen vänta på sitt arv tills båda föräldrarna är döda, men så är det inte för särkullbarn. Barn som har fötts i ett tidigare äktenskap, och som alltså kan vara halvsyskon med barnen i det nuvarande äktenskapet, har rätt till sitt arv direkt när föräldern dör. Det är viktigt att känna till.
Om du flyttar in hos en person som äger sitt hus och som har barn sedan tidigare, kan du i praktiken bli hemlös när din partner dör och barnen ska ärva. En advokat kan hjälpa till med att säkra din ställning enligt svensk arvsrätt, men det går inte att ta bort barnens arvslott, bara minska den till hälften, den så kallade laglotten.
Andra inlägg
- Hemstädning i Västerås skapar en harmonisk vardag
- Rättvisa med hjälp av erfaren advokatfirma i Malmö
- Arvstvist – när arvet skapar förödelse
- Advokatbyrå i Södertälje och dess roll i samhället
- Stödboendets betydelse för Norrköpings samhälle
- Förskolans värld – för nyfikenhet och verklighet
- Hur man bokar buss smidigt i Stockholm
- Rätt kost för din fyrbenta vän – allt om hundmat
- Optiker på Södermalm för bästa synkomfort
- Delad vårdnad främjar barnets bästa